Stockholm och spenaten II

edvard250×3324.jpg

Ovanstående bild får illustrera den prekära situationen för Sveriges södra och västra regioner, som får hanka sig fram på miljardsubsidier från Stockholm. Göteborg och Malmö är, som nämnts tidigare, största nettomottagare i det kommunala och regionala utjämningssystemet. I förra veckan kom Ansvarskommittén med sitt slutbetänkande om Sveriges framtida regionala indelning. De ramar som föreslås är att Sveriges nya regioner skall ha mellan 1-2 miljoner invånare, absolut minst 500 000.

Stockholms län har 1,9 miljoner invånare och skall, enligt dessa rigida regler, behålla sina nuvarande gränser. Detta trots att Stockholms och Uppsala län samt östra Södermanlands län redan utgör en integrerad arbetsmarknad. Till 2030 beräknas Stockholms arbetsmarknad innefatta hela Södermanlands och Västmanlands län. Regionerna skall konstrueras med hänsyn till hur arbetsmarknaden antas se ut 2030. Ändå föreslås Stockholms län bevaras intakt. Övriga Sverige, framför allt Skåne och Västra Götaland, är rädda för att Stockholm blir för stort och mäktigt. Det glunkas till och med om eventuella självständighetssträvanden.

Det är den som piskat lejonet som har störst skäl att frukta dess bett.

Att Stockholm med omnejd skulle kräva självständighet är dock föga troligt, trots den styvmoderliga behandling området fått utstå från stat och övriga landet under lång tid. Anledningen till att stockholmarna inte högljutt protesterat mot denna förfördelning är, enligt mig, att många nyblivna stockholmare fortfarande har sina starkaste sympatier för sin forna landsända. Ända var ordet. Likt den femte kolonnen i Madrid smyger de runt i Stockholm med sin lokalpatriotiska agenda. Smyger och smyger; med tanke på utvecklingen inom etermedia den senaste 10 åren, är det bara en tidsfråga innan rikssvenska klassas som utrotningshotat språk av UNESCO.

Region Skåne bildades 1997, och Västra Götaland året därpå. Att dessa regioner nu motsätter sig att Stockholm och Mälardalen får bilda en region som redan existerar i realiteten, är i mitt tycke fruktansvärt orättvist och inskränkt. Att Stockholm tillåts växa gynnar hela Sverige. Stockholm konkurrerar inte med Skövde och Åstorp, utan med S:t Petersburg, Berlin och Helsingfors. Att inte tillåta Stockholms expansion, är som att begränsa betet för den bästa mjölkkon.

P.S. Denna sista liknelse kan verka aningen rustik, men ibland måste man tala med bönder på bönders vis.

15 svar to “Stockholm och spenaten II”

  1. johan Says:

    Stockholm konkurerar på sin höjd med Oslo, och Helsingfors. Inte ens med Köpenhamn och ännu mindre med Berlin. Bara en etnocentrisk Stockholmare kan tro att Stockholms 1,9 miljoner utspridda på en yta motsvarande 15 New York kan mäta sig internationellt.

    Jag tror att du är ensam med att tro att den sydsvenka änden av landet med samma avstånd till Berlin som Stockholm fruktar något ifrån Stockholmshåll utöver den etnisksa rensning som bedrevs under Karl XI tid då brandsskattning och nedbrända byar var vardagsmat.

    Skåne har också haft en önskan att få mer självstyre men vad hände då? Jo, Stockholm satte sig emot det. Vi skåningar är minst lika missnöjda med Stockholm som ni är med Skåne. Och gör dig själv en tjänst. Om du vill räkna Stockholm som 1,9 miljoner invånare så räkna örestads invånare på över 3 miljoner på samma yta som stockholm. Titta på ekonomin i hela regionen och stirra dig inte blind på Malmö så förstår du nog lite bättre varför vi gärna bryter oss fria från Stockholm. Denna stad uppe i norr som ingen knappt hittar till, än mindre känner till utanför skandinavien.

  2. Derrek Lyxramadan Says:

    Vad bra! Då kanske vi slipper betala för er i framtiden.

  3. Alexander Says:

    Karl XI var en stor svensk konung, som visste hur man skulle hantera landsförrädare, stråtrövare och annat löskefolk.

  4. johan Says:

    Derrek!

    Absolut! Hade det varit så att ni betalade något för oss så hade ni gärna fått sluta. Nu ser ju tyvärr verkligheten lite annorlunda ut. Totalt sett så betalar region Skåne mer till övriga Sverige än vad vi får ut och så har det sett ut sedan vi blev ockuperade. Vad som är mest intressant är kanske ändå hur befolkningsströmmarna ser ut. Stockholmare flyttar ner till Skåne för att bosätta sig.

    Alexander!

    Intressant att du ser Karl XI som en stor konung med tanke på att hans handlande indirekt ledde till att det blev ohållbart för Sverige att fortsätta att vara en stormakt. Men du trivs kanske med att leva i ett halvt obefolkat land som är så känt att det förväxlas med Schweitz.

  5. Derrek Lyxramadan Says:

    Samtliga kommuner som är nettobetalare till det kommunala utjämningssystemet, förutom Vellinge, ligger i Stockholms län.
    Stockholms läns landsting är enda nettobetalare till landstingens motsvarande skatteutjämningssystem. För tredje gången, Malmö och Göteborg är största mottagare. Detta är inte några påhittade siffror, utan fakta.
    Samtidigt förstår jag att redovisa dessa siffror för skåningar är som att hälla vatten på en gåsapåg. Det spelar ingen roll vad jag säger; ni har redan er uppfattning klar. Det är lika lönlöst som att tro att man ska kunna föra en sansad och nyanserad diskussion om kriget på Balkan med en serb. För att citera Ingemar Stenmark, ”Hä ä ingen idé å försök förklare nåt för nån som inget begrip.”

  6. Alexander Says:

    Jag diskuterar gärna stormakten Sveriges uppgång och fall, med då med någon som, likt mig, är en skolad historiker; inte någon som inhämtat sina kunskaper från ett stencilerat häfte utgivet av något snapphanegille i Östra Göinge.

  7. johan Says:

    Betala för våra ålagillen…

  8. Derrek Lyxramadan Says:

    Se ovan

  9. Alexander Says:

    Den som beskriver Skånes tillhörighet till Sverige som ”ockupation” har diskvalificerat sig från seriös diskussion.

    Storheten med Sverige är skogen, tystnaden, ensamheten. Svårt att förstå för någon som bor i en kökkenmödding utskiten av kalk och lera.

    Synd att inte Karl XI:s idé om tvångsförflyttning av skåningarna till Baltikum ägde rum, efter kriget 1676-1679. Å andra sidan, då hade inte balterna kallat tiden under Tre Kronor som ”den goda tiden”, utan ”tiden då vårt språk och vår mentalitet förstördes av difftonger och dryghet”.

  10. lars toqueville Says:

    samtliga kommentarer verkar ha skrivits simultant. Vad skulle Bachtin säga om denna polyfoni?

  11. Derrek Lyxramadan Says:

    Det är för att klockorna har stannat…

  12. Johan Says:

    synd att du väljer att cencurera [sic] bort mina kommentarrrerrr, men det är väl så när jag läggerrr upp statliga siffrorrr som stder [sic] mitt arrrgument. men det är väl ditt priviligerie [sic] närrr du har en blogg men inga arrrgument 😦

  13. Derrek Lyxramadan Says:

    Jag tog bort din kommentar därför att det var grovt felaktig. Dessutom vore det roligare om du propsade på mer stålar till ålagillen! 😉 Du påstår att Stockholm får pengar för investeringar, och att de kallas för riksintresse, men regionerna få betala själv. Har Skåne betalat själv för Öresundsbron? Hallandsåstunneln? Norrland för Botniabanan? Svaret är NEJ. Stockholm får dock gå runt med tiggarhåven i Mälarregionen för att få medfinansering till City-spåret. Om man vänder på allt du säger, kommer alltså sanningen fram.

  14. Alexander Says:

    Johan! Intressant att du inte kommenterat brandskattningen av Stockholms läns landsting; alla andra landsting är nettomottagare. Du kanske tycker att det är rättvist?

  15. Derrek Lyxramadan Says:

    Vellinge och Lomma betalar tillsammans 50 miljoner till det kommunala utjämningssystemet, Stockholms län kommuner 900 miljoner. Stockholms läns landsting betalar en dryg miljard varje år till övriga landets landsting. I rest my case.

Lämna en kommentar