Stockholm och spenaten

strip2.jpg

”Stockholmare är smartare än lantisar”. Detta uttalande av en riksdagsledamot inför valet 1998 väckte ramaskri i Sverige. Relationen mellan stad och landsbygd, eller snarare, Stockholm och resten av landet, är laddad och debattklimatet minerat. När man diskuterar Stockholms roll i Sverige bör man komma ihåg sifferkombinationen 20-30-40.

20% av Sveriges befolkning bor i Stockholms län, 30% av landets BNP skapas här, och 40% av det svenska skatteuttaget äger rum i Nordens Venedig med omnejd. Dessa siffror tenderar att öka varje år och är, ur ett klassiskt svenskt rättviseperspektiv, hårresande. Om 30% av BNP skapas i Stockholms län, borde då inte skatteuttaget också vara 30%?

Självklart inte, ropar resten av Sverige i en kör. Var ska vi då få våra pengar ifrån? ”Alla bara tänker på sig och de sina, det är bara jag som tänker på mig och de mina!” Alla kommuner utom en som är nettobetalare till det kommunala utjämningssytemet ligger i Stockholms län. Stockholms läns landsting är den enda nettobetalaren till landstingens motsvarande utjämningssystem. Den gängse förställningen är att större delen av dessa utjämningsbidrag går till glesbygdskommuner i Norrland. Så är inte fallet. De största nettomottagarna i reella termer är Göteborg och Malmö.

Förvisso är de största nettomottagarna per capita de norrländska inlandskommunerna, där definitionen på ekonomisk misär är att inte samtliga familjemedlemmar har en egen skoter. Kostnadsläget är där helt annorlunda jämfört med Stockholm. För att hålla samma standard som en Gällivarebo med en inkomst på 18000 kr/ månad, måste en Danderydsbo tjäna 45000 kr. De gör många av dem, men långtifrån alla. Att vara fattig i Stockholm är ett helvete.

Att fattiga i Stockholm skall avstå välfärd till förmån för ekonomiskt välmående i Norrland är Schlaraffenland. Detta samtalsämne är närmast tabu i Sverige, och kommer att bestå, oavsett kulör på regeringen. ”De kallar oss Mauds”. Jag kallar dem tjuvar.

Är stockholmare smartare än lantisar? När jag deltog i ett frågesportprogram på SVT 2001, ombads vi som kom från Stockholm att möjligaste mån ange något annat ursprung. Av 30 000 sökande togs 168 ut, och en stor grupp kom från Stockholm. För stor för SVT och Sverige. Även liknande program visar samma överrepresentation av begåvade från Stockholm, dock utan mörkningsförsök från statstelevisionen.

Mitt svar är Ja; stockholmare är smartare än resten av befolkningen, delvis p g a att de mest intelligenta från landsorten tenderar att flytta dit. Ur ett ekonomiskt perspektiv är det, å andra sidan för många rena rama dårskapen att flytta till Stockholm. Allt kan dock inte värdesättas i pengar. Att kunna ta del av det kulturliv och den öppenhet Stockholm erbjuder är ovärdeligt. Likaså att slippa inskränkt lokalpatriotism och tidningar som rapporterar om hönsfarmares dåliga lönsamhet på löpet.

5 svar to “Stockholm och spenaten”

  1. Olle Says:

    Bra skrivet broder!

  2. ojkooj Says:

    Vilken öppenhet menar du finns i Stockholm som inte finns på andra ställen? Att vi är mer öppna gentemot exempelvis homosexualitet? Vet inte om det är sant men det är nog sant att homosexuella i Sverige åker till Nordens Venedig för att träffa liksinnade.
    Ju fler personer som samlas på en plats desto mer kultur kommer skapas. I alla fall i en demokrati.
    I stockholm finns Sveriges intelligentia vad gäller det mesta tror jag. Kanske inte musikaliskt och författarmässigt dock. Här finns oxå en stor arrogans och snobbighet som många upplever när de kommer hit.

  3. lars toqueville Says:

    frågesport är den enda sant meritokratiska uvralsprocessen. Färre lantisar!

  4. Messerschmitten Says:

    Tror nog inte att Anna Kinberg (numera Batra) var riksdagsledamot när hon yttrade “Stockholmare är smartare än lantisar”. Det borde väl den smarte hornstullspatrioten ha koll på..

  5. Derrek Lyxramadan Says:

    Det stämmer. Hon var riksdagskandidat inför valet 1998. Jag ändrade inte i texten, eftersom jag inte ansåg att det var speciellt relevant.

Lämna en kommentar